Nájdete tu cestoviny, recepty od starej mamy, recepty bez mäsa, polievočky, koláče a mäsové jedlá.
Recepty uvádzame bez obrázkov, aby ste si ich mohli jednoducho a rýchlo vytlačiť, či uložiť. Keď už budú rozvoniavať priamo vo Vašej kuchyni, pokochajte sa pohľadom na ne, ale hlavne si ich vychutnajte!
Prajeme Vám dobrú chuť!
CESTOVINY
CESTOVINOVO-FAZUĽKOVÝ ŠALÁT
250g malých cestovín
2 malé cibule
1 konzerva zelenej fazuľky
1 kyslá smotana
kôpor, soľ
Cestoviny uvarte. Fazuľové struky pokrájajte na 1 cm kúsky, cibuľu tiež pokrájajte nadrobno a všetko vložte do misy k cestovinám. Pridajte kyslú smotanu a opatrne premiešaajte, aby sa struky úplne nerozpadli. Ochuťte soľou a kôprom.
ŠPAGETY S CESNAKOVOU OMÁČKOU
250g špagiet
2-3 strúčiky cesnaku
100g syra eidam
1 smotana
trochu oleja, vegety a kečupu
Špagety uvarte. Roztlačený cesnak opražte na oleji, pridajte kečup a postrúhaný syr. Zmes podlejte smotanou a nechajte zovrieť. Ochuťte vegetou a vylejte na špagety.
CESTOVINY S KURACINKOU V PARADAJKOVEJ OMÁČKE
500g cestovín
300g paradajok
200g kuracích pŕs
200g bielého jogurtu
olej, mleté čierne korenie, soľ
Cestoviny uvarte. Kuracie prsia pokrájajte na tenké pásiky a opečte na oleji do zlatista. Počas opekania osoľte a okoreňte. Paradajky pokrájajte a rozmixujte s jogurtom, dochuťte korením a soľou. Na tanier vlejte omáčku, potom vložte cestoviny a nakoniec opečené mäsko.
BYLINKOVO-TUNIAKOVÉ CESTOVINY
300g cestovín
100g tuniaka v konzerve
50g tvrdého údeného syra
bazalka, petržlenová vňať, pažítka, soľ, mleté čierne korenie
olivový olej
malé paradajky
Cestoviny uvarte v osolenej vode. Bazalku, petržlenovú vňať a pažítku posekajte a premiešajte s olivovým olejom a uvarenými cestovinami. Pridajte kúsky tuniaka, pokrájané paradajky a nastrúhaný syr.
REZANCE S CUKINOU
500g širokých rezancov
150g syru Niva
1 cukina
oregano, soľ, cesnak
Cukinu nakrájajte a uvarte do mäkka. Vodu sceďte, ale nie všetku. Pridajte nastrúhaný syr a prelisovaný cesnak. Všetko spolu popučte a trošku povarte. Nakoniec pridajte oregano a soľ a premiešajte s uvarenými rezancami.
OD STAREJ MAMY
HRACHOVÁ KAŠA
200g suchého hrachu
30g masti
40g hladkej múky
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
mleté čierne korenie, soľ
Namočený hrach uvarte vo vode. Z masti a múky pripravte zápražku, zrieďte ju vodou a pridájte ku hrachu. Povarte, pridajte rozotrený cesnak a korenie. Dobre premiešajte (môžete aj prelisovať). Osoľte. Na masti opražte do ružova pokrájanú cibuľku a polejte ňou kašu.
Kašu môžete podávať aj s plátkami uvareného údeného mäsa.
ZEMKAS
1kg zemiakov
1kg kyslej kapusty
2 cibule
8 strúčikov cesnaku
bravčová masť
soľ, mleté čierne korenie, majoránka
Zemiaky uvarte v šupke a pokrájajte na plátky. Na masti speňte pokrájanú cibuľku, pridajte zemiaky a poduste. Kyslú kapustu tiež poduste do mäkka a zmiešajte so zemiakmi. Osoľte, okoreňte a nakoniec pridajte cesnak pokrájaný na tenučké plátky.
Podávajte samostatne alebo s jaterničkou.
STRAPATÉ ZEMIAKOVÉ PAMPÚCHY
100g múky
500g zemiakov
2 vajcia
50g tuku (margarín)
1 lyžička prášku do pečiva
soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
olej na vyprážanie
Dajte zovrieť 1dl vody so soľou a tukom. Do vriacej tekutiny vsypte naraz múku a miešajte až kým sa masa neoddeľuje od hrnca. Potom ju preložte do misy a hneď vmiešajte jedno vajce. Nechajte vychladnúť. Medzitým si nastrúhajte ošúpané zemiaky nahrubo. Do vychladnutej masy vmiešajte druhé vajce, nastrúhané zemiaky, prášok do pečiva, soľ, korenie a dochuťte štipkou muškátového orieška. Cesto má byť ako na placky (prípadne pridajte múku). Vo vysokom hrnci zohrajte tuk a dvoma lyžicami vkladajte kúsky cesta. Vyprážajte cca 8-10 minút.
ŠÚĽANCE S KYSLOU KAPUSTOU
1ks zemiakov uvarených v šupke
250g polohrubej múky
1PL kyslej smotany
2 žĺtky
200g kyslej kapusty
100g prerastenej slaniny
soľ, olej
Zemiaky ošúpte, prelisujte a zmiešajte s múkou, kyslou smotanou, žĺtkami a soľou na cesto. Na doske z neho vyšúľajte šúľance. Potom ich uvarte v osolenej vode. Dobre uvarené sú, keď vyplávajú na hladinu. Sceďte ich a opražte na oleji do zlatista. Pridajte na kocky nakrájanú slaninku a kyslú kapustu. Zvýšte teplotu a opekajte všetko spolu ešte približne 5 minút.
BEZ MÄSKA
OVSENÉ PLACKY
ovsené vločky,
1 vajíčko
majoránka, mleté čierne korenie, mletý cesnak, soľ
Ovsené vločky zalejte vodou (alebo mliekom) a nechajte napučať cca pol hodinky. Potom pridajte vajíčko, majoránku, korenie, cesnak a soľ a dôkladne vymiešajte. Z masy tvarujte malé placky a vysmážajte ich z obidvoch strán. Podávajte s kyslým mliekom.
ZELENÁ FAZUĽKA S VAJÍČKOM
600g zelenej fazuľky
60g masla
20g strúhanky
4 vajíčka
mleté čierne korenie, soľ
Fazuľku s troškou soli uduste na masle. Pridajte strúhanku a chvíľku povarte. Nakoniec pridajte vajíčka rozšľahané s čiernym korením.
POLIEVOČKY
RÝCHLA RASCOVÁ POLIEVKA
hladká múka, olej, rasca
2-3 vajcia
Z oleja a múky pripravte zápražku, pridajte rascu a ešte chvíločku popražte. Za stáleho miešania vlejte vodu doplna. Nechajte prejsť varom, osoľte a vmiešajte surové vajcia. Opäť povarte. Podávajte s čerstvým chlebom, alebo využite starší chlieb, ktorý pokrájajte na kocky, opražte na troške oleja a vložte ich do polievky na tanieri.
SLEPÉ RYBY (kde nie je ani kúsok ryby :-D)
zemiaky
cibuľa
olej, soľ, mletá sladká červená paprika
na halušky: múka, vajce, štipka soli
Cibuľku pokrájajte a krátko speňte na oleji. Pridajte mletú papriku a premiešajte. Potom pridajte pokrájané zemiaky a všetko spolu chvíľu opražte. Zalejte vodou doplna, osoľte a varte, kým nie sú zemiaky mäkké. V hrnčeku vydličkou rozšľahajte vajce (dve), osoľte, pridajte múku a vymiešajte cestíčko na halušky, ktoré vidličkou hádžte do polievky. Nechajte ešte chvíľu povariť.
KOLÁČIKY
MEDOVO-LEKVAROVÝ KOLÁČ
350g hladkej múky špeciál
200g práškového cukru
150 palmarínu
2 celé vajcia
2PL medu
1 prášok do pečiva
ríbezľový lekvár
Múku, cukor, palmarín, vajcia a med dôkladne vymiešajte na cesto a nechajte ho v chladničke odležať 3 hodiny. Potom 2/3 cesta rozvaľkajte a vložte na vymastený a múkou posypaný plech. Plát potrite lekvárom. Zo zvyšku cesta urobte mriežku a položte ju na lekvár. Pečte v rozohriatej rúre pri 190 stupňoch približne 20 minút.
MAMIN RÝCHLY KOLÁČ
2 šálky polohrubej múky
1 šálka mlieka
1 šálka kryštálového cukru
½ šálky oleja
2 celé vajcia
1 prášok do pečiva
1 vanilinový cukor
ľubovolné ovocie alebo ovocný kompót
Všetky prísady dôkladne vymiešajte (zmixujte) a vylejte na vymastený a múkou posypaný plech. Navrch poukladajte ovocie a pečte v predhriatej rúre približne 20 minút. Nakoniec koláč posypte práškovým cukrom.
JEDNODUCHÁ KEKSOVÁ MAŠKRTA
600g kakaových keksov (Indián, Bebe...)
800ml mlieka
80g Zlatého klasu
5 vajec
150g masla
100g Palmarínu
300g práškového cukru
čokoládová poleva
Polovicu keksov rozložte na suchý plech. Z mlieka, Zlatého klasu a vajec uvarte kašu. Nechajte ju vychladnúť. Maslo, Palmarín a cukor spolu vymiešajte a pridajte do vychladnutej kaše. Opäť dôkladne vymiešajte a rozotrite na keksy. Prikryte druhou časťou keksov a polejte čokoládovou polevou. Odložte na chladné miesto do druhého dňa. Pokrájajte na rezy.
ORECHOVÁ SALÁMA
300g detských piškót
150g orechov
250g masla
250g práškového cukru
2 vajcia
3-4 lyžice kakaa
čokoládová poleva
Piškóty pokrájajte na malé kúsky a zmiešajte s posekanými orechmi. Na miernom ohni rozpustite maslo a za stáleho miešania pridajte vajcia, práškový cukor a kakao. Tento krém vylejte na piškóty a premiešajte. Masu preneste na celofán a vyformujte z nej valec. Odložte stuhnúť do chladu. Potom salámu polejte čokoládovou polevou, opäť nechajte stuhnúť a pokrájajte na plátky.
NEPEČENÁ ZDRAVÁ TORTA
500g rôzneho ovocia (ríbezle, nasekané čerešne, slivky, nastrúhané jablká)
300g ovsených vločiek
ovocná šťava
Do vymastenej tortovej formy vsypte ovsené vločky. Dobre ich pritlačte ku dnu a pokvapkajte ovocnou šťavou. Poukladajte na ne ovocie a opäť vločky. Vrstvy striedajte. Vločky musia byť šťavou dobre nasiaknuté. Odložte do chladničky a o niekoľko hodín pokrájajte na rezy.
A TROCHU DLHŠIE A DRAHŠIE MÄSKO :-)
KURACIE PRSIA NA SMOTANE
4 kuracie prsia
2 šalotky
20 g masla
2PL sladkej smotany,
soľ, mleté čierne korenie
2PL posekanej estragónovej vňate
Kuracie prsia pokrájajte na tenké plátky. Šalotku olúpte a posekajte nadrobno. Na panvici rozpustite maslo a šalotku na ňom jemne speňte. Potom opečte kuracie plátky (cca 8 minút), podlejte smotanou, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte estragónovú vňať. Podávajte s cestovinami.
KURČA NA ŠPANIELSKY SPÔSOB
8 vykostených kuracích stehienok bez kože
2 lyžice olivového oleja
1 stredne veľká červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 veľká červená paprika
1 veľký žltá paprika
400g olúpaných paradajok z konzervy
150ml suchého bieleho vína
80g štipľavej klobásy
25g čiernych olív bez kôstok
mleté čierne korenie, soľ
Kuracie stehienka rozrežte na polovice a opečte do zlatista na horúcom oleji. Pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a na pásiky nakrájané papriky. Opekajte, kým paprika nezmäkne. Potom primiešajte nakrájané paradajky a víno a nechajte zovrieť. Medzitým si nakrájajte klobásku na kolieska a pridajte ju k mäsu. Nakoniec vmiešajte nakrájané olivy, soľ a korenie. Podávajte s chlebom.
KURACINKA SO ZÁZVOROM
250g kuracích pŕs
soľ, mleté biele korenie
sójová omáčka
čerstvý zázvor
olivový olej
100g póru
100g zelených strukov
Kuracie prsia nakrájajte na menšie kúsky, posoľte ich, okoreňte, pokvapkajte sójovou omáčkou a posypte mletým čerstvým zázvorom. Premiešajte a nechajte odstáť 20 minút. Potom mäsko prudko opečte na rozpálenom oleji do polomäkka. Pridajte pokrájaný pór, predvarené struky, podlejte vodou a duste do mäkka. Podávajte samostatne alebo s ryžou.
HYDINOVÉ FAŠÍRKY
300g mletého hydinového mäsa
soľ, mletá sladká červená paprika
mleté čierne korenie,majoránka
60g farebných paprík
strúhanka, olej
Mleté mäso ochuťte soľou, mletou paprikou, korením a majoránkou. Papriky pokrájajte na malé kocky a prudko orestujte na oleji. Nechajte ich vychladnúť a potom ich pridajte k mäsu. Všetko dobre premiešajte. Podľa potreby pridajte strúhanku na zahustenie. Masu nechajte odstáť na chladnom mieste 15 minút. Potom z nej formujte fašírky, ktoré vyprážajte na rozpálenom oleji z obidvoch strán. Podávajte so zeleninovým šalátom.
KURACÍ GULÁŠ S FAZUĽOU
300g kuracích pŕs
cibuľa
olej, soľ, mleté čierne korenie
mletá sladká červená paprika, vegeta
kurací vývar
lečo
zemiaky
pór
uvarená fazuľa
Pokrájanú cibuľku orestujte na oleji, pridajte pokrájané kuracie prsia, posoľte, okoreňte, posypte mletou paprikou a vegetou. Prudko opečte, podlejte vývarom a povarte cca 10 minút. Potom pridajte scedené lečo, na kocky pokrájané zemiaky, nakrájaný pór a fazuľu. Premiešajte a uvarte do mäkka. Podávajte s ryžou.
RESTOVANÁ PEČEŇ
500g bravčovej pečene
100g cibule
80g bravčovej masti alebo oleja
15g hladkej múky
mleté čierne korenie, mletá sladká červená paprika, štipka majoránky, soľ
Pečeň pokrájame na kocky. Na masti (oleji) speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a postupne pridáme pečeň a opražíme ju. Posypeme mletým korením, poprášime múkou a ešte chvíľu opražíme. Potom pridáme papriku a majoránku. Osolíme a podlejeme troškou vody, aby pri varení vznikla omáčka. Podávame s varenými zemiakmi.
PEČEŇ S JABLKAMI
6 plátkov pečene (bravčovej, teľacej, hovädzej)
3 stredne veľké cibule
180g masla (oleja)
8 jabĺk
múka, soľ, mleté čierne korenie
Jablká ošúpte, vyberte z nich jaderníky a pokrájajte na plátky hrubé cca 1,5 cm. Cibuľu nadrobno pokrájajte a speňte do sklovita na 1/3 masla (oleja), okoreňte, osoľte, vyberte z panvice a odložte na teplé miesto. Na druhej tretine masla (oleja) opečte plátky jabĺk a odložte ich k cibuli. Potom obaľte plátky pečene v múke a na zvyšku tuku ich opečte z každej strany cca 4-5 minút. Uložte ich na taniere, obložte jablkami a cibuľou a podávajte so zemiakovou kašou.
CUKETOVO-PEČIENKOVÉ PLACKY
1 cuketa
2 rožky
2 vajcia
100g kuracích pečienok
2 strúčiky prelisovaného cesnaku
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
mlieko
strúhanka
mleté čierne korenie, majoránka, soľ, olej
Očistenú cuketu postrúhajte a odsajte z nej prebytočnú vodu. Rožky pokrájajte na kolieska a navlhčite mliekom a potom ich vyžmýkajte a pridajte k cukete. Pridajte vajcia, na kocočky nakrájané pečienky, prelisovaný cesnak a petržlenovú vňať. Ochuťte soľou, korením a majoránkou. Podľa potreby zahustite strúhankou. Vymiešajte na masu, z ktorej lyžicou naberajte kôpky a vkladajte ich na horúci olej, kde ich roztlačte na malé placky. Opečte z obidvoch strán. Pred podávaním môžete posypať strúhaným syrom. Ako príloha je skvelý zeleninový šalát.
GULÁŠ Z KRÁLIKA
100g cibule
olej
300g králičieho mäska
soľ, mleté čierne korenie, mletá sladká červená paprika
3 strúčiky prelisovaného cesnaku
100g paradajok
80g červenej papriky
80g zemiakov
paradajkový pretlak, vegeta
Nadrobno pokrájanú cibuľu orestujte na oleji. Pridajte nakrájané králičie mäsko a prudko opečte. Osoľte, okoreňte, posypte mletou paprikou a premiešajte. Podlejte vodou a poduste asi 15 minút. Potom pridajte prelisovaný cesnak, nakrájanú papriku a zemiaky a varte do mäkka. Nakoniec pridajte pretlak a prípadne dochuťte vegetou.
ZAJKO NA SMOTANE
1 zajac
1 cibuľa
200g koreňovej zeleniny
olej, soľ, mleté čierne korenie
3 zrnká nového korenia
2 bobkové listy
2,5dl smotany na varenie
1 lyžica hladkej múky
trochu cukru, ½ citróna
Zajaca pokrájajte na porcie, na oleji speňte cibuľku, koreňovú zeleninu a vložte zajačie mäsko. Osoľte, okoreňte, pridajte nové korenie a bobkový list. Podlejte vodou a duste. Počas dusenia občas premiešajte a podlievajte vodou. Keď je mäsko mäkučké, vyberte ho von a šťavu zahustite smotanou premiešanou s múkou. Omáčku dochuťte troškou cukru a šťavou z citróna. Podávajte s prílohou podľa chuti.
ZAJKO NA HORČICI
1 zajačí chrbát
2 lyžice pikantnej horčice
soľ, tymián
100g údenej slaniny
40g masti
2dl bieleho vína
2,5dl kyslej smotany
citróonová šťava
Zajaca rozporcujte, potrite hočocou, osoľte a posypte tymiánom. Potom jednotlivé porcie obaľte plátkami slaniny, spevnite špáradlami a prudko opečte v rozohriatej masti zo všetkých strán. Podlejte bielym vínom a priryté duste do mäkka. Potom pridajte kyslú smotanu a citrónovú šťavu. Odstavte a nechajte prehriať. Podávajte s opečenými zemiakmi.
MAMINE NAKLADANÉ MÄSKO
1kg karé
5 celých vajec
1.5 lyžičky soli
1 lyžička majoránky
1 lyžička mletého čierneho korenia
1 lyžička mletej sladkej papriky
1 lyžička štipľavej mletej papriky
1 lyžička rasce
1 lyžička Worcesterovej omáčky
1 lyžička horčice
1 lyžička vegety
5 lyžičiek kečupu
olej
Všetko spolu dôkladne vymiešajte, naložte vyklepané plátky karé a nechajte odstáť aspoň hodinu v chladničke. Opečte na rozpálenom oleji z obidvoch strán toľko plátkov, koľko práve potrebujete. Nakladané mäsko vydrží v chladničke aj tri dni.
PRÍRODNÉ BRAVČOVÉ REZNE NA HRÁŠKU
600g bravčového mäsa zo stehna
soľ, strúhanka, olej
1 cibuľa
150g koreňovej zeleniny
150g hrášku
1 lyžička mletého čierneho korenia
1 lyžička mletej rasce
1 lyžička mletej sladkej červenej papriky
1,5dl bieleho vína
citrónová šťava
Mäso nakrájajte na rezne, osoľte a vklepte strúhanku. Na rozpálenom tuku ich prudko opečte z oboch strán. Potom pridajte nakrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, hrášok, všetky koreniny a približne 1/2dl vody a nechajte dusiť. Počas dusenia rezne obracajte a pomaly podlievajte vínom. Pred dokončením pridajte citrónovú šťavu. Podávajte s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.
PIKANTNÁ HOVÄDZINA
500g hovädzieho mäsa
2-3 chilli papričky
1 lyžička mletého čierneho korenia
olej, soľ, vegeta
3 cibule
2 papriky
4 olúpané paradajky
3-4 strúčiky cesnaku
Mäso nakrájajte na kocky a premiešajte s nadrobno pokrájanými chilli papričkami a korením. Pokvapkajte asi 1/2dl oleja a nechajte odstať v chlade aspoň pol hodinky. Potom mäsko opražte asi 10 minút na rozpálenom oleji, osoľte a pridajte trošku vegety. Podlejte vodou a duste. Keď je mäsko mäkké, pridajte nakrájanú cibuľu a papriky a ďalej duste. Olúpané paradajky pokrájajte na drobné kúsky a spolu s prelisovaným cesnakom ich pridajte k mäsu a duste ešte 5 minút. Podávajte s chlebom.
ZÁMOCKÉ HOVÄDZIE
1kg hovädzieho mäsa
2 cibule
olej, soľ, mleté čierne korenie
2 paradajky
2 papriky
15-20 sterilizovaných šampiónov
mletá sladká červená paprika, majoránka, vegeta
Mäsko nakrájajte na rezne. Na oleji speňte cibuľu, vložte rezne, osoľte, okoreňte a duste. Papriku nakrájajte na pásiky, paradajky ošúpte a tiež pokrájajte. Keď je mäsko už skoro mäkké, pridajte ich k nemu spolu so scedenými šampiónmi a doduste. Vmiešajte mletú papriku, vegetu a majoránku. Podávajte s ryžou.