Nájdete tu cestoviny, recepty od starej mamy, recepty bez mäsa, polievočky, koláče a mäsové jedlá.

Recepty uvádzame bez obrázkov, aby ste si ich mohli jednoducho a rýchlo vytlačiť, či uložiť. Keď už budú rozvoniavať priamo vo Vašej kuchyni, pokochajte sa pohľadom na ne, ale hlavne si ich vychutnajte!

Prajeme Vám dobrú chuť!

   

 CESTOVINY

 

CESTOVINOVO-FAZUĽKOVÝ ŠALÁT

 250g malých cestovín

2 malé cibule

1 konzerva zelenej fazuľky

1 kyslá smotana

 kôpor, soľ

Cestoviny uvarte. Fazuľové struky pokrájajte na 1 cm kúsky, cibuľu tiež pokrájajte nadrobno a všetko vložte do misy k cestovinám. Pridajte kyslú smotanu a opatrne premiešaajte, aby sa struky úplne nerozpadli. Ochuťte soľou a kôprom.

 

ŠPAGETY S CESNAKOVOU OMÁČKOU

 250g špagiet

2-3 strúčiky cesnaku

100g syra eidam

1 smotana

trochu oleja, vegety a kečupu

Špagety uvarte. Roztlačený cesnak opražte na oleji, pridajte kečup a postrúhaný syr. Zmes podlejte smotanou a nechajte zovrieť. Ochuťte vegetou a vylejte na špagety.

 

CESTOVINY S KURACINKOU V PARADAJKOVEJ OMÁČKE

  500g cestovín

300g paradajok

200g kuracích pŕs

200g bielého jogurtu

olej, mleté čierne korenie, soľ

Cestoviny uvarte. Kuracie prsia pokrájajte na tenké pásiky a opečte na oleji do zlatista. Počas opekania osoľte a okoreňte. Paradajky pokrájajte a rozmixujte s jogurtom, dochuťte korením a soľou. Na tanier vlejte omáčku, potom vložte cestoviny a nakoniec opečené mäsko. 

 

BYLINKOVO-TUNIAKOVÉ CESTOVINY

300g cestovín

100g tuniaka v konzerve

50g tvrdého údeného syra

bazalka, petržlenová vňať, pažítka, soľ, mleté čierne korenie

olivový olej

malé paradajky

Cestoviny uvarte v osolenej vode. Bazalku, petržlenovú vňať a pažítku posekajte a premiešajte s olivovým olejom a uvarenými cestovinami. Pridajte kúsky tuniaka, pokrájané paradajky a nastrúhaný syr.

 

REZANCE S CUKINOU

500g širokých rezancov

150g syru Niva

1 cukina

oregano, soľ, cesnak

Cukinu nakrájajte a uvarte do mäkka. Vodu sceďte, ale nie všetku. Pridajte nastrúhaný syr a prelisovaný cesnak. Všetko spolu popučte a trošku povarte. Nakoniec pridajte oregano a soľ a premiešajte s uvarenými rezancami.

 

OD STAREJ MAMY

 

HRACHOVÁ KAŠA

200g suchého hrachu

30g masti

40g hladkej múky

2 strúčiky cesnaku

1 cibuľa

mleté čierne korenie, soľ

Namočený hrach uvarte vo vode. Z masti a múky pripravte zápražku, zrieďte ju vodou a pridájte ku hrachu. Povarte, pridajte rozotrený cesnak a korenie. Dobre premiešajte (môžete aj prelisovať). Osoľte. Na masti opražte do ružova pokrájanú cibuľku a polejte ňou kašu.

Kašu môžete podávať aj s plátkami uvareného údeného mäsa.

 

ZEMKAS

1kg zemiakov

1kg kyslej kapusty

2 cibule

8 strúčikov cesnaku

bravčová masť

soľ, mleté čierne korenie, majoránka

Zemiaky uvarte v šupke a pokrájajte na plátky. Na masti speňte pokrájanú cibuľku, pridajte zemiaky a poduste. Kyslú kapustu tiež poduste do mäkka a zmiešajte so zemiakmi. Osoľte, okoreňte a nakoniec pridajte cesnak pokrájaný na tenučké plátky.

Podávajte samostatne alebo s jaterničkou.

 

STRAPATÉ ZEMIAKOVÉ PAMPÚCHY

100g múky

500g zemiakov

2 vajcia

50g tuku (margarín)

1 lyžička prášku do pečiva

soľ, čierne korenie, muškátový oriešok

olej na vyprážanie

Dajte zovrieť 1dl vody so soľou a tukom. Do vriacej tekutiny vsypte naraz múku a miešajte až kým sa masa neoddeľuje od hrnca. Potom ju preložte do misy a hneď vmiešajte jedno vajce. Nechajte vychladnúť. Medzitým si nastrúhajte ošúpané zemiaky nahrubo. Do vychladnutej masy vmiešajte druhé vajce, nastrúhané zemiaky, prášok do pečiva, soľ, korenie a dochuťte štipkou muškátového orieška. Cesto má byť ako na placky (prípadne pridajte múku). Vo vysokom hrnci zohrajte tuk a dvoma lyžicami vkladajte kúsky cesta. Vyprážajte cca 8-10 minút.

 

ŠÚĽANCE S KYSLOU KAPUSTOU

1ks zemiakov uvarených v šupke

250g polohrubej múky

1PL kyslej smotany

2 žĺtky

200g kyslej kapusty

100g prerastenej slaniny

soľ, olej

Zemiaky ošúpte, prelisujte a zmiešajte s múkou, kyslou smotanou, žĺtkami a soľou na cesto. Na doske z neho vyšúľajte šúľance. Potom ich uvarte v osolenej vode. Dobre uvarené sú, keď vyplávajú na hladinu. Sceďte ich a opražte na oleji do zlatista. Pridajte na kocky nakrájanú slaninku a kyslú kapustu. Zvýšte teplotu a opekajte všetko spolu ešte približne 5 minút.

 

BEZ MÄSKA

 

OVSENÉ PLACKY

ovsené vločky,

1 vajíčko

majoránka, mleté čierne korenie, mletý cesnak, soľ

Ovsené vločky zalejte vodou (alebo mliekom) a nechajte napučať cca pol hodinky. Potom pridajte vajíčko, majoránku, korenie, cesnak a soľ a dôkladne vymiešajte. Z masy tvarujte malé placky a vysmážajte ich z obidvoch strán. Podávajte s kyslým mliekom.

 

ZELENÁ FAZUĽKA S VAJÍČKOM

600g zelenej fazuľky

60g masla

20g strúhanky

4 vajíčka

mleté čierne korenie, soľ

Fazuľku s troškou soli uduste na masle. Pridajte strúhanku a chvíľku povarte. Nakoniec pridajte vajíčka rozšľahané s čiernym korením.

 

POLIEVOČKY

 

RÝCHLA RASCOVÁ POLIEVKA

hladká múka, olej, rasca

2-3 vajcia

Z oleja a múky pripravte zápražku, pridajte rascu a ešte chvíločku popražte. Za stáleho miešania vlejte vodu doplna. Nechajte prejsť varom, osoľte a vmiešajte surové vajcia. Opäť povarte. Podávajte s čerstvým chlebom, alebo využite starší chlieb, ktorý pokrájajte na kocky, opražte na troške oleja a vložte ich do polievky na tanieri.

 

SLEPÉ RYBY (kde nie je ani kúsok ryby :-D)

zemiaky

cibuľa

olej, soľ, mletá sladká červená paprika

na halušky: múka, vajce, štipka soli

Cibuľku pokrájajte a krátko speňte na oleji. Pridajte mletú papriku a premiešajte. Potom pridajte pokrájané zemiaky a všetko spolu chvíľu opražte. Zalejte vodou doplna, osoľte a varte, kým nie sú zemiaky mäkké. V hrnčeku vydličkou rozšľahajte vajce (dve), osoľte, pridajte múku a vymiešajte cestíčko na halušky, ktoré vidličkou hádžte do polievky. Nechajte ešte chvíľu povariť.

 

KOLÁČIKY

 

MEDOVO-LEKVAROVÝ KOLÁČ

350g hladkej múky špeciál

200g práškového cukru

150 palmarínu

2 celé vajcia

2PL medu

1 prášok do pečiva

ríbezľový lekvár

Múku, cukor, palmarín, vajcia a med dôkladne vymiešajte na cesto a nechajte ho v chladničke odležať 3 hodiny. Potom 2/3 cesta rozvaľkajte a vložte na vymastený a múkou posypaný plech. Plát potrite lekvárom. Zo zvyšku cesta urobte mriežku a položte ju na lekvár. Pečte v rozohriatej rúre pri 190 stupňoch približne 20 minút.

 

MAMIN RÝCHLY KOLÁČ

2 šálky polohrubej múky

1 šálka mlieka

1 šálka kryštálového cukru

½ šálky oleja

2 celé vajcia

1 prášok do pečiva

1 vanilinový cukor

ľubovolné ovocie alebo ovocný kompót

Všetky prísady dôkladne vymiešajte (zmixujte) a vylejte na vymastený a múkou posypaný plech. Navrch poukladajte ovocie a pečte v predhriatej rúre približne 20 minút. Nakoniec koláč posypte práškovým cukrom. 

 

JEDNODUCHÁ KEKSOVÁ MAŠKRTA

600g kakaových keksov (Indián, Bebe...)

800ml mlieka

80g Zlatého klasu

5 vajec

150g masla

100g Palmarínu

300g práškového cukru

čokoládová poleva

Polovicu keksov rozložte na suchý plech. Z mlieka, Zlatého klasu a vajec uvarte kašu. Nechajte ju vychladnúť. Maslo, Palmarín a cukor spolu vymiešajte a pridajte do vychladnutej kaše. Opäť dôkladne vymiešajte a rozotrite na keksy. Prikryte druhou časťou keksov a polejte čokoládovou polevou. Odložte na chladné miesto do druhého dňa. Pokrájajte na rezy.

 

ORECHOVÁ SALÁMA

300g detských piškót

150g orechov

250g masla

250g práškového cukru

2 vajcia

3-4 lyžice kakaa

čokoládová poleva

Piškóty pokrájajte na malé kúsky a zmiešajte s posekanými orechmi. Na miernom ohni rozpustite maslo a za stáleho miešania pridajte vajcia, práškový cukor a kakao. Tento krém vylejte na piškóty a premiešajte. Masu preneste na celofán a vyformujte z nej valec. Odložte stuhnúť do chladu. Potom salámu polejte čokoládovou polevou, opäť nechajte stuhnúť a pokrájajte na plátky.

 

NEPEČENÁ ZDRAVÁ TORTA

500g rôzneho ovocia (ríbezle, nasekané čerešne, slivky, nastrúhané jablká)

300g ovsených vločiek

ovocná šťava

Do vymastenej tortovej formy vsypte ovsené vločky. Dobre ich pritlačte ku dnu a pokvapkajte ovocnou šťavou. Poukladajte na ne ovocie a opäť vločky. Vrstvy striedajte. Vločky musia byť šťavou dobre nasiaknuté. Odložte do chladničky a o niekoľko hodín pokrájajte na rezy.

 

A TROCHU DLHŠIE A DRAHŠIE MÄSKO :-)

 

KURACIE PRSIA NA SMOTANE

4 kuracie prsia

2 šalotky

20 g masla

2PL sladkej smotany, 

soľ, mleté čierne korenie

2PL posekanej estragónovej vňate

Kuracie prsia pokrájajte na tenké plátky. Šalotku olúpte a posekajte nadrobno. Na panvici rozpustite maslo a šalotku na ňom jemne speňte. Potom opečte kuracie plátky (cca 8 minút), podlejte smotanou, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte estragónovú vňať. Podávajte s cestovinami.

 

KURČA NA ŠPANIELSKY SPÔSOB

8 vykostených kuracích stehienok bez kože

2 lyžice olivového oleja

1 stredne veľká červená cibuľa

1 strúčik cesnaku

1 veľká červená paprika

1 veľký žltá paprika

400g olúpaných paradajok z konzervy

150ml suchého bieleho vína

80g štipľavej klobásy

25g čiernych olív bez kôstok

mleté čierne korenie, soľ

Kuracie stehienka rozrežte na polovice a opečte do zlatista na horúcom oleji. Pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a na pásiky nakrájané papriky. Opekajte, kým paprika nezmäkne. Potom primiešajte nakrájané paradajky a víno a nechajte zovrieť. Medzitým si nakrájajte klobásku na kolieska a pridajte ju k mäsu. Nakoniec vmiešajte nakrájané olivy, soľ a korenie. Podávajte s chlebom.

 

KURACINKA SO ZÁZVOROM

250g kuracích pŕs

soľ, mleté biele korenie

sójová omáčka

čerstvý zázvor

olivový olej

100g póru

100g zelených strukov

Kuracie prsia nakrájajte na menšie kúsky, posoľte ich, okoreňte, pokvapkajte sójovou omáčkou a posypte mletým čerstvým zázvorom. Premiešajte a nechajte odstáť 20 minút. Potom mäsko prudko opečte na rozpálenom oleji do polomäkka. Pridajte pokrájaný pór, predvarené struky, podlejte vodou a duste do mäkka. Podávajte samostatne alebo s ryžou.

 

HYDINOVÉ FAŠÍRKY

300g mletého hydinového mäsa

soľ, mletá sladká červená paprika

mleté čierne korenie,majoránka

60g farebných paprík

strúhanka, olej

Mleté mäso ochuťte soľou, mletou paprikou, korením a majoránkou. Papriky pokrájajte na malé kocky a prudko orestujte na oleji. Nechajte ich vychladnúť a potom ich pridajte k mäsu. Všetko dobre premiešajte. Podľa potreby pridajte strúhanku na zahustenie. Masu nechajte odstáť na chladnom mieste 15 minút. Potom z nej formujte fašírky, ktoré vyprážajte na rozpálenom oleji z obidvoch strán. Podávajte so zeleninovým šalátom.

 

KURACÍ GULÁŠ S FAZUĽOU

300g kuracích pŕs

cibuľa

olej, soľ, mleté čierne korenie

mletá sladká červená paprika, vegeta

kurací vývar

lečo

zemiaky

pór

uvarená fazuľa

Pokrájanú cibuľku orestujte na oleji, pridajte pokrájané kuracie prsia, posoľte, okoreňte, posypte mletou paprikou a vegetou. Prudko opečte, podlejte vývarom a povarte cca 10 minút. Potom pridajte scedené lečo, na kocky pokrájané zemiaky, nakrájaný pór a fazuľu. Premiešajte a uvarte do mäkka. Podávajte s ryžou.

 

RESTOVANÁ PEČEŇ

500g bravčovej pečene

100g cibule

80g bravčovej masti alebo oleja

15g hladkej múky

mleté čierne korenie, mletá sladká červená paprika, štipka majoránky, soľ

Pečeň pokrájame na kocky. Na masti (oleji) speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a postupne pridáme pečeň a opražíme ju. Posypeme mletým korením, poprášime múkou a ešte chvíľu opražíme. Potom pridáme papriku a majoránku. Osolíme a podlejeme troškou vody, aby pri varení vznikla omáčka. Podávame s varenými zemiakmi.

 

PEČEŇ S JABLKAMI

6 plátkov pečene (bravčovej, teľacej, hovädzej)

3 stredne veľké cibule

180g masla (oleja)

8 jabĺk

múka, soľ, mleté čierne korenie

Jablká ošúpte, vyberte z nich jaderníky a pokrájajte na plátky hrubé cca 1,5 cm. Cibuľu nadrobno pokrájajte a speňte do sklovita na 1/3 masla (oleja), okoreňte, osoľte, vyberte z panvice a odložte na teplé miesto. Na druhej tretine masla (oleja) opečte plátky jabĺk a odložte ich k cibuli. Potom obaľte plátky pečene v múke a na zvyšku tuku ich opečte z každej strany cca 4-5 minút. Uložte ich na taniere, obložte jablkami a cibuľou a podávajte so zemiakovou kašou.

 

CUKETOVO-PEČIENKOVÉ PLACKY

1 cuketa

2 rožky

2 vajcia

100g kuracích pečienok

2 strúčiky prelisovaného cesnaku

1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate

mlieko

strúhanka

mleté čierne korenie, majoránka, soľ, olej

Očistenú cuketu postrúhajte a odsajte z nej prebytočnú vodu. Rožky pokrájajte na kolieska a navlhčite mliekom a potom ich vyžmýkajte a pridajte k cukete. Pridajte vajcia, na kocočky nakrájané pečienky, prelisovaný cesnak a petržlenovú vňať. Ochuťte soľou, korením a majoránkou. Podľa potreby zahustite strúhankou. Vymiešajte na masu, z ktorej lyžicou naberajte kôpky a vkladajte ich na horúci olej, kde ich roztlačte na malé placky. Opečte z obidvoch strán. Pred podávaním môžete posypať strúhaným syrom. Ako príloha je skvelý zeleninový šalát.

 

GULÁŠ Z KRÁLIKA

100g cibule

olej

300g králičieho mäska

soľ, mleté čierne korenie, mletá sladká červená paprika

3 strúčiky prelisovaného cesnaku

100g paradajok

80g červenej papriky

80g zemiakov

paradajkový pretlak, vegeta

Nadrobno pokrájanú cibuľu orestujte na oleji. Pridajte nakrájané králičie mäsko a prudko opečte. Osoľte, okoreňte, posypte mletou paprikou a premiešajte. Podlejte vodou a poduste asi 15 minút. Potom pridajte prelisovaný cesnak, nakrájanú papriku a zemiaky a varte do mäkka. Nakoniec pridajte pretlak a prípadne dochuťte vegetou.

 

ZAJKO NA SMOTANE

1 zajac

1 cibuľa

200g koreňovej zeleniny

olej, soľ, mleté čierne korenie

3 zrnká nového korenia

2 bobkové listy

2,5dl smotany na varenie

1 lyžica hladkej múky

trochu cukru, ½ citróna

Zajaca pokrájajte na porcie, na oleji speňte cibuľku, koreňovú zeleninu a vložte zajačie mäsko. Osoľte, okoreňte, pridajte nové korenie a bobkový list. Podlejte vodou a duste. Počas dusenia občas premiešajte a podlievajte vodou. Keď je mäsko mäkučké, vyberte ho von a šťavu zahustite smotanou premiešanou s múkou. Omáčku dochuťte troškou cukru a šťavou z citróna. Podávajte s prílohou podľa chuti.

 

ZAJKO NA HORČICI

1 zajačí chrbát

2 lyžice pikantnej horčice

soľ, tymián

100g údenej slaniny

40g masti

2dl bieleho vína

2,5dl kyslej smotany

citróonová šťava

Zajaca rozporcujte, potrite hočocou, osoľte a posypte tymiánom. Potom jednotlivé porcie obaľte plátkami slaniny, spevnite špáradlami a prudko opečte v rozohriatej masti zo všetkých strán. Podlejte bielym vínom a priryté duste do mäkka. Potom pridajte kyslú smotanu a citrónovú šťavu. Odstavte a nechajte prehriať. Podávajte s opečenými zemiakmi.

 

MAMINE NAKLADANÉ MÄSKO

1kg karé

5 celých vajec

1.5 lyžičky soli

1 lyžička majoránky

1 lyžička mletého čierneho korenia

1 lyžička mletej sladkej papriky

1 lyžička štipľavej mletej papriky

1 lyžička rasce

1 lyžička Worcesterovej omáčky

1 lyžička horčice

1 lyžička vegety

5 lyžičiek kečupu

olej

Všetko spolu dôkladne vymiešajte, naložte vyklepané plátky karé a nechajte odstáť aspoň hodinu v chladničke. Opečte na rozpálenom oleji z obidvoch strán toľko plátkov, koľko práve potrebujete. Nakladané mäsko vydrží v chladničke aj tri dni.

 

PRÍRODNÉ BRAVČOVÉ REZNE NA HRÁŠKU

600g bravčového mäsa zo stehna

soľ, strúhanka, olej

1 cibuľa

150g koreňovej zeleniny

150g hrášku

1 lyžička mletého čierneho korenia

1 lyžička mletej rasce

1 lyžička mletej sladkej červenej papriky

1,5dl bieleho vína

citrónová šťava

Mäso nakrájajte na rezne, osoľte a vklepte strúhanku. Na rozpálenom tuku ich prudko opečte z oboch strán. Potom pridajte nakrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, hrášok, všetky koreniny a približne 1/2dl vody a nechajte dusiť. Počas dusenia rezne obracajte a pomaly podlievajte vínom. Pred dokončením pridajte citrónovú šťavu. Podávajte s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

 

PIKANTNÁ HOVÄDZINA

500g hovädzieho mäsa

2-3 chilli papričky

1 lyžička mletého čierneho korenia

olej, soľ, vegeta

3 cibule

2 papriky

4 olúpané paradajky

3-4 strúčiky cesnaku

Mäso nakrájajte na kocky a premiešajte s nadrobno pokrájanými chilli papričkami a korením. Pokvapkajte asi 1/2dl oleja a nechajte odstať v chlade aspoň pol hodinky. Potom mäsko opražte asi 10 minút na rozpálenom oleji, osoľte a pridajte trošku vegety. Podlejte vodou a duste. Keď je mäsko mäkké, pridajte nakrájanú cibuľu a papriky a ďalej duste. Olúpané paradajky pokrájajte na drobné kúsky a spolu s prelisovaným cesnakom ich pridajte k mäsu a duste ešte 5 minút. Podávajte s chlebom.

 

ZÁMOCKÉ HOVÄDZIE

1kg hovädzieho mäsa

2 cibule

olej, soľ, mleté čierne korenie

2 paradajky

2 papriky

15-20 sterilizovaných šampiónov

mletá sladká červená paprika, majoránka, vegeta

Mäsko nakrájajte na rezne. Na oleji speňte cibuľu, vložte rezne, osoľte, okoreňte a duste. Papriku nakrájajte na pásiky, paradajky ošúpte a tiež pokrájajte. Keď je mäsko už skoro mäkké, pridajte ich k nemu spolu so scedenými šampiónmi a doduste. Vmiešajte mletú papriku, vegetu a majoránku. Podávajte s ryžou.